Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

vrijdag 24 januari 2014

Mediatheek in bedrijf

Morgen en volgende week donderdag zijn de Open Huizen van het HWC.
Ouders en kinderen komen in een mediatheek, die dan vreemd leeg is.  Als we even aan de praat raken, is de vraag dan al gauw: welke leerlingen komen hier eigenlijk werken en wat doen ze dan?
Het is wel leuk om daarvan ook in dit blog iets meer te vertellen, vooral omdat het momenteel een heel drukke periode is, waarin regelmatig een dwarsdoorsnede van de hele HWC-populatie in de mediatheek te vinden is.
Soms is dat een flitsbezoek om even snel een boek te lenen. Hoewel.....als je tijdens de les met een groepje een boek mag gaan lenen, moet je er natuurlijk ook weer niet te snel over te doen! "Sst...Wel een beetje stil, want er zitten hier ook anderen te werken!"
Als iemand een specifiek boek zoekt, kan dat opgezocht worden in de online catalogus: of we het hebben, of het wel of niet uitgeleend is en waar je het kan vinden. De meeste leerlingen zijn aardig zelfredzaam wat dat betreft, omdat we hen dat al in de brugklas hebben geleerd in informatievaardigheidslessen.

Maar boeken worden ook vaak vooral op het uiterlijk en natuurlijk ook op dikte (!) uitgekozen en niet alleen in de lagere klassen! Engels, Frans, Duits of Nederlandse boeken - ze hebben allemaal een niveaulabel om het zoeken van een juist boek te vergemakkelijken. En als het dan nog niet lukt zijn er verschillende inspiratiebronnen, zoals de kast met nieuwe aanwinsten; of de thematentoonstelling in de vitrine: op dit moment in winterse sferen, maar volgende week zal alles in het teken van Valentijnsdag staan: alles is liefde. Maar liefde kan ook gevaren opleveren of onmogelijke relaties. Dat is nu al terug te vinden in de display bij het rode bankje. Zie onze facebookpagina

Na alle drukte van de toetsweek en de literatuurexamens daarvoor, komen ook de bovenbouwleerlingen weer voor boeken. Zo waren er vandaag H5 leerlingen die literatuur rond bepaalde thema's kwamen zoeken. Zij hebben daarvoor lijsten, maar dan nog is de keuze soms niet gemakkelijk en dan proberen de mediatheekmedewerkers even mee te denken om hen op weg te helpen. Dat lukt meestal wel. 
Over toetsweek gesproken: in de aanloop daarvan en vorige week was het druk in de mediatheek! Het begon 's morgens het eerste uur rustig met enkele leerlingen uit de hoogste klassen, die zich speciaal in de mediatheek kwamen voorbereiden omdat ze zich hier beter kunnen concentreren dan thuis. Maar al snel waren vele studietafels bezet en werd er druk gestudeerd en lesstof doorgesproken. Computers waren daar minder bij nodig, maar die werden weer gebruikt door andere klassen, uit alle lagen en geledingen van de school, voor muziek, voor handvaardigheid, woordjes leren voor een taal, een uitleg van wiskundestof op een you-tubefilmpje, het maken van een grafiek in excel, het zoeken van informatie , cijfers kijken in magister…..
Dat kan zijn in een hwt-lesuur of voor de bovenbouw in een tussenuur, maar leerlingen mogen ook wel tijdens gewone lesuren in de mediatheek werken, als een leerplein vol is bijvoorbeeld. In de pauzes is het altijd extra druk. Veel leerlingen vinden het prettig om in de betrekkelijke rust van de mediatheek nog even te werken en ook deze tijd wordt wel gebruikt om boeken te lenen. Dat veroorzaakt wel eens rijen voor de balie, maar die zijn meestal weer snel weggewerkt.En voor wie meer rust wil is er altijd wel ergens een hoekje en anders is er altijd nog de stiltehoek achterin de mediatheek. Daar moet het ook echt stil zijn en er zijn altijd leerlingen die dat op prijs stellen. In de toetsweek zat zelfs de stiltehoek vol en het was er stil en er werd heel hard gewerkt!Geen opmerkingen:

Een reactie posten