Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

maandag 18 maart 2013

Literaire prijzen, wat lezen jongeren?

"Allemaal willen we de hemel" van Els Beerten is al in 2008 uitgegeven, maar heeft opnieuw een prijs in de wacht gesleept.
Na de Boekenleeuw, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, de Nienke van Hichtum-prijs en de Gouden Lijst, wint de auteur ook nog eens de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur 2011-2012 voor dit boek. De jury: ´Allemaal willen we de hemel is veel meer dan een spannende oorlogsroman. Het is ook een Bildungsroman over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je met je leven aanvangt. Bron: Leesplein

Op LezenvoordeLijst staat deze jongerenroman op niveau 3. In onze mediatheek staat dit boek bij de cross-overliteratuur (D-niveau). Hoewel we het graag aanbevelen wordt het echter nauwelijks geleend. De omvang van 498 bladzijden zal daar niet vreemd aan zijn en misschien is het boekomslag ook te weinig uitnodigend. Mogelijk kan LeesMij met een trailer van YouTube en allerlei informatie hier verandering in brengen. Via Teletop hebben we leerlingen o.a. hierop geattendeerd. Misschien helpt dat. Allemaal willen we de hemel verdient het om door een breed publiek gelezen te worden.

 "Kelderkind" van Kristien Dieltiens is ook zo'n boek dat bijzonder genoeg is om in de collectie op te nemen. Die mening werd dezer dagen bevestigd door de toekenning van de Woutertje Pieterse Prijs. Meer informatie hierover op Leesplein.
Maar ook dit boek roept de vraag op hoeveel leerlingen het zullen gaan lezen, omdat ook dit een flinke pil is met een illustratief, maar somber kaft.
Leesmij heeft (nog) niets over dit boek, maar op het literaire weblog De Contrabas wordt het ware verhaal van Kasper Hauser, die jarenlang opgesloten is geweest in een kelder, gekoppeld aan de film hierover van Werner Herzog en de song  Wooden horse (Caspar Hauser’s Song) van Suzanne Vega en dat is dan weer eens een heel andere invalshoek, die tot nieuwsgierigheid kan leiden.
Op Tzum staat een filmpje met een interview met de auteur.
 
Geen jongerenliteratuur, maar de keuze van jongeren uit de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs is de Inktaap. Zij verkozen dit jaar David Petko's boek "Het voorseizoen" boven "Tonio" van A.F.Th. van der Heijden en "De Nederlandse maagd" van Marente de Moor.
Voor meer informatie: Inktaap 2013
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten