Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

vrijdag 15 maart 2013

Boekenweek, literatuur en jongeren


Boekenweek: waar zijn de hippe literaire bijeenkomsten?

EenVandaag had 13 maart een aardige uitzending over de belangstelling van jongeren voor literaire bijeenkomsten:Uit onderzoek van Marketresponse blijkt dat jongeren nauwelijks bereikt worden door de Boekenweek. 87% van de respondenten in de leeftijd van 18 tot 24 jaar is niet op de hoogte dat het boekenfestijn eraan komt. Slechts 3% van de ondervraagden in deze leeftijdsgroep zou de Boekenweek missen als deze wordt afgeschaft.
Betekent dit dat deze groep niet geïnteresseerd is in literatuur? Nee, maar zij lijken hun boeken liever op hippe festivals en bijeenkomsten als CoxTales, Literaturfest en Where the Wild things are te bespreken. Organisatoren van deze bijeenkomsten hebben de afgelopen jaren een geheel eigen invulling gegeven aan de voorheen stoffige literaire voorleesavond. Onder het genot van een biertje in de kroeg of op een festival praten jonge mensen op een ongedwongen manier over boeken. Tussendoor zijn er optredens en na afloop: een feest tot in de late uurtjes.Passionate Bulkboek wil op zijn eigen manier jongeren laten beleven dat literatuur niet saai en stoffig hoeft te zijn o.a. op de Dag van de Literatuur.
De Dag van de Literatuur in Rotterdam is gisteren bezocht door 4500 jongeren. De middelbare scholieren zagen deze editie in de Doelen vijfentwintig auteurs, onder wie Adriaan van Dis, Herman Brusselmans en Arthur Japin, optreden. Kees van Kooten was ook van de partij en las voor uit zijn Boekenweekgeschenk De Verrekijker.
De Dag van de Literatuur wordt sinds 1989 elke twee jaar gehouden voor leerlingen van de bovenbouw van de middelbare school. Eerder traden onder anderen Harry Mulisch, Gerard Reve, Jan Wolkers, Remco Campert en Joost Zwagerman op tijdens het eendaagse festival. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten