Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 12 december 2012

Social media: gebruik, vaardigheden en gevolgen

In de Week van de Mediawijsheid (22-29 november) is het onderzoeksrapport "Achter de schermen" gepresenteerd. Dit is een onderzoek door Dialogic in opdracht van Mediawijzer.net naar mediawijsheid onder vmbo leerlingen.
Op de website van de Week van de Mediawijsheid worden de onderzoeksresultaten als volgt samengevat:
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de jongeren veel media gebruiken waardoor ze er vaardig mee om kunnen gaan. Zo'n 25% van de jongeren maakt meer dan 10 uur per dag gebruik van hun mobiele telefoon. De jongeren internetten gemiddeld 2,8 uur per dag op de computer en 3,5 uur per dag op de mobiele telefoon. YouTube en WhatsApp/Ping zijn de populairste applicaties onder jongeren. Dit leidt tot veel sociale interactie en zelfs 75% van de jongeren heeft wel eens inkomsten gegenereerd door slim mediagebruik.
Maar als het gaat om onder meer privacy, bronnen controleren, afleiding van schoolwerk of online zoekopdrachten uitvoeren blijkt dat de jongeren meer ondersteuning nodig hebben. 80% van de vmbo-jongeren checkt gewoonlijk niet de betrouwbaarheid van gebruikte bronnen. 24% is snel afgeleid door divers mediagebruik en 12,5% heeft wel eens online gepest. Scholen en ouders kunnen een belangrijk rol spelen in het verbeteren van bewust omgaan met media.
 
Het hele rapport is hier te lezen. Overigens worden er in het onderzoek op onderdelen ook vergelijkingen getrokken met havo/vwo-leerlingen. Het rapport biedt inzichten aan ouders en scholen om de kinderen beter te kunnen ondersteunen en is het lezen dus waard.
 
Een actueel item in het rapport vormt het onderzoek naar concentratieproblemen. Zowel de leerlingen zelf als ouders en docenten zijn hierop ondervraagd.
Meer dan de helft van de jongeren geeft aan afgeleid te worden van schoolwerk door media, vooral de voorlopers en vmbo TL/GL-ers. Docenten geven gebrek aan concentratie door de vele impulsen ook op als een actueel en toenemend probleem.

              
 
Onlangs was er in de media (o.a. nrc.next) een discussie over de juistheid van de stelling dat scholieren meer blijven zitten als gevolg van de sociale media. Dit naar aanleiding van het nieuwe boek Focus! Over sociale media als grote afleider van Justine Pardoen, de hoofdredacteur van Ouders Online.
Het ging o.a. over het wel of niet ontbreken van onderzoeksgegevens van deze stelling. In ieder geval heeft "Achter de schermen" daar weer wat meer duidelijkheid over verschaft.


Wie meer wil lezen over deze discussie in de media en de bron daarvan:
Focus Over sociale media als grote afleider
metronieuws: social-media-leidt-scholier-te-veel-af
http://www.nrcnext.nl/blog/2012/11/28/nrc-next-‘scholier-blijft-zitten-door-social-media’/
http://sargasso.nl/niet-meer-zittenblijvers-door-social-media-of-toch-wel/ 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten