Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 9 mei 2012

Literatuurprijzen

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: A.F.Th. van der Heijden heeft met Tonio, zijn requiemroman voor zijn overleden zoon, de Libris Literatuurprijs gewonnen.
Eerder al was dit boek door leraren Nederlands tot beste boek van 2011 verkozen. Daarbij werden Grip van Stephan Enter, Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen, De intrede van Christus in Brussel van Dimitri Verhulst, Bittere bloemen van Jeroen Brouwers en Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs ruimschoots gepasseerd. Voor een deel waren dit ook mededingers naar de Libris prijs.

Boeken die genomineerd zijn voor literatuurprijzen als AKO en Libris vinden in de mediatheek gewoonlijk een plaats op de boekenplank, maar niet zonder meer. Een aantal van de Libris shortlisttitels zijn bijvoorbeeld zulke dikke pillen, dat leerlingen deze niet snel of helemaal niet zullen uitkiezen. Tonio is er wel en staat al enkele maanden prominent in de mediatheek, maar zelfs dit boek, waarvan al zoveel exemplaren zijn verkocht, waarvoor al veel media-aandacht is geweest en waarop dus de keuze van een groot aantal Nederlandse docenten is gevallen, is bij ons nog door geen enkele leerling gevraagd. Daarbij speelt de omvang van het boek zeker een rol.

Nog meer literatuurprijzen.
In april werd bekend dat de Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren van de Nederlandse Taalunie krijgt uitgereikt.
Van een heel andere orde, maar voor onze mediatheek minstens zo interessant is de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (DJP), eveneens een Nederlands-Vlaamse literatuurprijs, maar dan voor jongerenliteratuur. De DJP bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.
De juryprijzen van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 gaan naar: Glijvlucht van Anne-Gine Goemans en Skippy tussen de sterren van Paul Murray, vertaald door Dirk-Jan Arensman. Magnus van Arjen Lubach kreeg de meeste stemmen van jongeren en wint daarmee de publieksprijs van de DJP.

Glijvlucht is in de mediatheek opgenomen bij de literatuur. Voor een persoonlijke recensie van o.a. Glijvlucht  en Tonio zie: Boekblog, onze boekentips van 21 maart.
Yves Petry is met zijn boek De maagd Marino de winnaar van De Inktaap 2012, gekozen door jongeren in het voortgezet onderwijs uit eerdere genomineerden/winnaars van de Libris Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs.

En in de categorie jeugdboeken mag de Jonge Jury natuurlijk niet onvermeld blijven. In april kon Mel Wallis de Vries de prijs van 2012 in ontvangst nemen voor haar boek Vals.

Even een tegengeluid.
En dan is er nog de Gouden Tulp en de Bob den Uylprijs en de Gouden Boekenuil en de Astrid Lindgren Memorial Award, de genomineerden voor de Gouden Strop zijn bekend ..........
Er zijn inmiddels zoveel prijzen dat je je kunt afvragen of er geen ontwaarding of prijzenmoeheid gaan optreden. Frank Hellemans doet dat in zijn artikel Elke dag prijs. Hellemans is literatuurcriticus en zat zelf in diverse literaire jury's.Geen opmerkingen:

Een reactie posten