Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 21 maart 2012

BOEK BLOG: boekentips van de mediatheek

Grip. Door Stephan Enter
Twintig jaar nadat de vier alpinisten Paul, Vincent, Martin en Lotte tijdens hun studietijd in de Lofoten (Noorwegen) klimtochten hebben gemaakt, zullen zij elkaar terugzien. Ze zullen samenkomen in Wales, waar Martin woont met zijn vrouw en dochter. Paul en Vincent reizen (niet geheel volgens Vincents wens sámen) per trein naar Wales. Tijdens deze reis denken Paul en Vincent terug aan de gebeurtenissen in de Lofoten. Er is een voortdurende perspectiefwisseling tussen Paul en Vincent, die door middel van herinneringen en gedachten hun verhaal vertellen. In dat verhaal staat Lotte steeds weer centraal. Daarnaast vertelt ook Martin, inmiddels getrouwd met Lotte, zijn herinneringen aan twintig jaar geleden. Hij is op weg naar het station om Paul en Vincent op te halen. Alhoewel Lotte zelf niet aan het woord komt, draaien de herinneringen toch vooral om haar en om wat er precies met haar gebeurd is tijdens één van de klimtochten.
Via de herinneringen en gedachten van de drie mannen wordt een beeld van hun onderlinge relaties (vriendschap?) en hun relatie met Lotte geschetst, maar ook van hun onderlinge rivaliteit en onuitgesproken ergernissen. Ieder vertelt zijn eigen werkelijkheid en daar moet je het als lezer maar mee doen.
Pas in het laatste deel van het boek, waarin de mannen over het strand naar het huis van Martin en Lotte lopen, is er sprake van actie. De rest van het verhaal speelt zich af in de hoofden van Paul, Martin en Vincent die op weg zijn naar een ontmoeting.
Enter heeft een prachtige schrijfstijl, met zinnen waarover je na blijft denken. Een verhaal dat me vanaf de eerste bladzijde gegrepen heeft. Grip staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2012.
Ellen Rodrigo


Glijvlucht. Door Anne-Gine Goemans
De veertienjarige Gieles woont met zijn vader, diens broer en, als ze in het land is, zijn moeder op een bijzondere plek: vlak naast een landingsbaan van Schiphol, waar zijn vader vogelverjager is. Gieles’ moeder verblijft grote delen van het jaar in Afrika om demonstraties te geven met kooktoestellen. Gieles wil heel graag dat zijn moeder gewoon thuis is en bedenkt daarvoor een plan: hij probeert zijn ganzen een truc te leren die zo indrukwekkend is dat hij daarmee de aandacht van zijn moeder terug hoopt te krijgen.
Gieles raakt bevriend met twee ongewone mensen. Ten eerste is daar Super Waling, een ongekend dik persoon, van wie de voorouders in de Haarlemmermeerpolder woonden. Super Waling vertelt de geschiedenis van zijn voorouders en van de drooglegging van de polder en later vertelt hij ook z’n eigen levensverhaal. Super Waling is in de ogen van Gieles een held, omdat hij geholpen zou hebben bij een vliegtuigcrash. Super Waling is journalist en Gieles vraagt hem bij de uitvoering van de stunt met de ganzen aanwezig te zijn. Ten tweede komt Meike in het leven van Gieles, een meisje dat hij via internet heeft leren kennen. Gieles wordt tot over z’n oren verliefd. Beide vriendschappen zijn heel belangrijk voor Gieles en verlossen hem van zijn eenzaamheid.
Dan is het tijd voor de grote stunt met de ganzen. Maar ook al loopt het anders dan Gieles gepland had, aandacht van zijn moeder krijgt hij zeker.
Een verhaal met humor, aandoenlijke personages, veel verhaallijnen die uiteindelijk samen komen en heel onderhoudend geschreven.
Glijvlucht staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2012.
Ellen Rodrigo

Tonio: Een requiemroman. Door A.F.Th. van der Heijden
In de vroege morgen van 23 mei 2010 wordt Tonio, enige zoon van schrijver Adri van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, geschept door een auto op de Stadhouderskade in Amsterdam.  Enige uren later overlijdt hij, 21 jaar oud.
‘Tonio’ is het verslag van een zoektocht naar het hoe en waarom van dit ongeluk. Maar meer nog is het een eerlijk en openhartig verhaal over de totale ontreddering en rouw van twee ouders. Vol zelfverwijt en schuldgevoel moet van der Heijden concluderen: ‘Ik heb je voortgebracht, maar niet kunnen behouden. Ik ben geen flikker meer waard.’ (blz. 598)
Het boek leest als een trein en blijft boeien tot het einde.
Een hartverscheurend relaas.  
                                  Marga Ven

De stiefmoeder. Door Renate Dorrestein

Claire, een bekend quiltmaakster, vormt al jaren een gezin met de charmante makelaar Axel en zijn grillige puberdochter Josefien, die door Claire steevast mijn ‘relatiegeschenkje’ wordt genoemd. Als Josefien Claire een groot geheim toevertrouwt komt er een einde aan het schijnbaar harmonieuze bestaan van dit samengestelde gezin.
In dit boek heeft Dorrestein, zelf ook stiefmoeder, een aantal van haar eigen ervaringen verwerkt. Het boek bestaat uit drie delen. Vanuit het gezichtspunt van achtereenvolgens Claire,  Axel en Josefien wordt het verhaal verteld. De stijl is eenvoudig en sommige gebeurtenissen zijn wel wat toevallig, maar de boodschap van het boek is duidelijk:  een stiefgezin zijn is niet gemakkelijk. Een aardig boek en zeker herkenbaar, vooral voor lezers die te maken hebben met deze problematiek.
Marga Ven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten