Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

maandag 23 januari 2012

Google en Facebook: persoonsgericht internet op maat

In april vorig jaar was er een interessante reportage van KRO's Reporter over Facebook en de manier waarop Facebook met persoonlijke gegevens omgaat. Door het gebruik van de friendfinder, de like-button en cookies kan Facebook heel wat van je te weten komen - ook als je niet bij Facebook zit - en reclame en nieuwsresultaten op je persoonlijke belangstelling afstemmen.Ongeveer in diezelfde tijd vorig jaar  kwam het boek " The Filter Bubble: : What the Internet Is Hiding From You" van internetactivist Eli Pariser uit.
Hij uit daarin zijn zorg over de steeds persoonsgerichtere informatieverstrekking op het internet, niet alleen door Facebook, maar ook door Google.
In Vrij Nederland stond een artikel onder de titel De echoput van het internet, dat hier nader op ingaat.

Pariser zelf heeft tijdens de TED conferentie van 2011 gesproken over de Filter Bubble, de online wereld waarin we leven en waar informatie op ieder persoonlijk is afgestemd, terwijl andere informatie wordt achtergehouden.(Bij de naam TED zal bij velen in het HWC een belletje rinkelen, omdat leerlingen in 2010 hebben meegewerkt aan TED Youth in Amsterdam: http://tedxtalks.ted.com/video/TEDxYouthAmsterdam-Childrens-Ch)
Om ook een tegengeluid te laten horen: de Dutch Cowboys vinden de Filter Bubble helemaal niet zo bedreigend: http://www.dutchcowboys.nl/Technology/22504

Velen van ons gebruiken Google en Facebook, evenals onze leerlingen.
De populariteit van Facebook groeit nog steeds, ook onder jongeren. Volgens een Brits onderzoek is Facebook voor steeds meer jongeren een belangrijker nieuwsbron dan de traditionele media.
(Bron: InformatieProfessional)
Wat doen we dan met de informatie die we nu hebben over de aanpak van Google en Facebook?
????

Je kunt van de Filter Bubble vinden wat je wilt, maar het is belangrijk om je in ieder geval bewust te zijn van de gevolgen van je eigen internetgebruik en de wijze waarop je gemanipuleerd wordt of je gemanipuleerd laat worden. En het is belangrijk dat we ook onze leerlingen dat bewustzijn bijbrengen om hen beter in staat te stellen hun eigen keuzes te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten