Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 25 januari 2012

BOEKBLOG: Boekentips van de mediatheek

Twee nieuwe recensies door Marga Ven:


De verdovers. Door Anna Enquist.

Psychotherapeut Drik, net weduwnaar, hervat zijn praktijk en krijgt een student (Allard) in leertherapie. Deze Allard krijgt een stageplaats bij de zus van Drik, Susan, die anesthesiologe is. Ook heeft Allard een relatie met de dochter van Susan, Roos. Door toedoen van Allard raken de levens van Drik, Susan en Roos volledig ontwricht.
‘De verdovers’ is ontstaan nadat de schrijfster enkele maanden meedraaide op de afdeling anesthesiologie van het Vu-ziekenhuis in Amsterdam. Drik en Susan worstelen met een liefdeloze jeugd en met het overlijden van Drik’s vrouw. Hoe ga je daar mee om? Enquist geeft twee strategieën om pijn te verdrijven: verdoven of voelen en doorleven.
Het verhaal begint met veel vaktermen over therapiesessies en operaties, maar door de wat absurde persoonlijke verhoudingen wordt het boek uiteindelijk ook een echte meeslepende doktersroman. Een boeiend boek.

De hemel bestaat niet. Door Jannetje Koelewijn.

Na hen drie jaar lang ondervraagd te hebben, heeft Jannetje Koelewijn een boek geschreven over het leven van haar ouders en hun zes kinderen in Amsterdam-Noord. Vader Koelewijn, van gereformeerde huize, was extreem streng en deelde regelmatig een klap uit. Moeder wordt, naarmate er meer kinderen komen, steeds afstandelijker. Uiteindelijk ligt ze veelal apathisch op de bank, niet in staat om nog moeder te zijn en loopt het huwelijk uit op een scheiding.
‘De hemel bestaat niet’ geeft een goed beeld van de tijdgeest die heerste na de Tweede Wereldoorlog. Een tijd van geloof, status, welvaart en geslaagde kinderen. In die zin is het voor de lezer zeker herkenbaar. Echter het gebrek aan genegenheid in het gezin Koelewijn is schrijnend. Het boek leest vlot weg en is goed geschreven, met rake dialogen en typeringen. Knap is het dat Jannetje nergens oordeelt of commentaar levert op haar ouders. Maar zodoende komen we ook niet te weten wat deze jeugd voor haar zelf betekend heeft. En dat is toch wel jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten