Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 30 november 2011

Wat is wijs: mediaprocollen voor docenten en leerlingen?

Vaak hebben we het erover hoe we onze kinderen en leerlingen verstandig kunnen leren omgaan met internet en sociale media.
Een andere kant van mediawijsheid was begin november nieuws, toen het CNV richtlijnen social media voor docenten en leerlingen presenteerde.
Volgens CNV Onderwijs moeten scholen regels vastleggen voor het gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en YouTube. Met als doel de dialoog op gang te brengen over het internetgedrag van zowel leerlingen als leraren heeft de vakbond een aantal richtlijnen opgesteld, die scholen kunnen hanteren. Dit basisprotocol social media geeft o.a. tips hoe leraren social media kunnen benutten om kennis uit te wisselen, maar ook adviezen om conflicten te voorkomen. Het standaardprotocol is eenvoudig aan te passen voor gebruik op de eigen school.
Deze actie van het CNVO heeft ruimschoots aandacht gekregen in de nieuwsmedia en er is druk over geblogd en getwitterd.
Dat het onderwerp ook de aandacht van de onderwijsinspectie heeft, blijkt uit een nieuwsbrief van juni.
Daarin pleit de inspectie voor een gedragscode ten behoeve van de sociale veiligheid van docenten en leerlingen:
"Veel scholen hebben al een pestprotocol en algemene gedragsregels voor in en om de school. Maar een volwaardige gedragscode bevat ook gedragsregels voor bijvoorbeeld taalgebruik, kleedgedrag en gsm- en internetgebruik".
Ook in het HWC wordt over dit onderwerp van gedachten gewisseld, zoals bijvoorbeeld vorig schooljaar in een workshop tijdens een studiedag. Misschien kan het CNVO protocol helpen om een eigen protocol op te stellen. Of geven we de voorkeur aan zelfregulering? Het laatste woord zal er nog niet over gezegd zijn.

Dan is het goed om ook de mening van leerlingen in acht te nemen. EenVandaag heeft onderzoek laten doen naar de mening van scholieren over sociale media. Belangrijkste conclusie: 60 procent van de leerlingen vindt dat er regels moeten komen voor docenten. In de uitzending van 16 november besteedde EenVandaag aandacht aan het onderwerp. Meer informatie hierover op Pestweb

1 opmerking:

  1. Protocollen? Ben trouwens overgestapt naar Blogger. Web-log heeft er een puinhoop van gemaakt. Nieuwe blog: http://mediatheekcgu.blogspot.com/
    Kan je dat aanpassen in je volglijst.

    BeantwoordenVerwijderen