Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 30 november 2011

Mediawijsheid: kinderen en internetrisico's

Vorige week was de Week van de Mediawijsheid. Omdat het thema van dit jaar zich richtte op de media-opvoeding van jonge kinderen, hebben we daar in dit blog noch in de mediatheek speciale aandacht aan besteed. Voor het RTL4-programma Koffietijd was het aanleiding om media-expert Remco Pijpers van Mijn Kind Online aan tafel te vragen. Voor wie dat nog wil bekijken:
RTL Koffietijd
Remco Pijpers is morgenavond ook gastspreker op de ouderavond in het HWC, georganiseerd door de oudercommissie rond het thema Digitaal Pesten.
Het is goed dat hiervoor aandacht is. Kort geleden publiceerde
het Sociaal en Cultureel Planbureau de uitkomsten van nieuw onderzoek : Kinderen en internetrisico's. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project EU Kids Online (http://www.eukidsonline.net/). In Nederland zijn daarvoor ongeveer 1000 jongeren van 9-16 jaar en een van hun ouders geïnterviewd.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn volgens het persbericht van het SCP:

  • Ongeveer 60.000 Nederlandse kinderen van 9 tot en met 16 jaar worden herhaaldelijk gepest via het internet.
  • In 2010 hebben ongeveer 170.-180.000 van de 11-16-jarigen seksueel getinte berichten ontvangen.
  • Meer dan 90.000 jonge internetgebruikers spraken in 2010 persoonlijk af met iemand die ze online hadden leren kennen. Ongeveer 7500 kinderen hielden hier een negatieve ervaring aan over.
  • Online risico’s blijven bestaan, ook als de jongere veel internetvaardigheden heeft.
  • Voor ouders en docenten is het moeilijk om toezicht te houden op het internetgebruik van kinderen.
Voor wie hierover meer wil weten en niet het hele rapport wil lezen, heeft Margreet van den Berg in haar weblog een aardige samenvatting gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten