Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

zondag 6 november 2011

BOEK BLOG: Boekentips van de mediatheek

Marente de Moor heeft met haar boek "De Nederlandse maagd" dit jaar de Ako Literatuurprijs gewonnen. Evenals de andere genomineerde titels hebben we dat boek voor de mediatheek aangeschaft, maar gelezen hebben we dit boek nog niet. Wel hebben we weer een paar andere boekentips voor u, waaronder de winnaar van de Libris Literatuurprijs en de Woutertje Pieterse Prijs.

De maagd Marino - auteur: Yves Petry
‘De maagd Marino’ begint met het eindpunt: de schokkende moord op docent Bruno Klaus. Nadat Marino hem de keel heeft doorgesneden gaan zijn geslachtsdeel en nog wat lapjes van zijn billen in de vriezer voor latere consumptie. Na dit bizarre hoofdstuk gaat het verhaal terug in de tijd. Via het slachtoffer Bruno, die opgevoerd wordt als verteller, omdat “zijn ziel nu in Marino zit”, verneemt de lezer de geschiedenis van deze twee mannen, die van de maatschappij vervreemd geraakt zijn.
‘De maagd Marino’ is gebaseerd op een waargebeurd schandaal in Duitsland: een man liet zich uit vrije wil opeten door zijn minnaar. Petry probeert in zijn boek een antwoord te geven op de vraag: hoe kon het zover komen? De kracht van het boek is de bijzondere vertel-situatie (de verteller is immers dood) en de vaak treffende en soms humoristische stijl, want van spanning is na het eerste hoofdstuk geen sprake meer. Het boek overtuigt, omdat het de lezer dwingt zich in te leven in de wereld van de dader en het slachtoffer. Petry heeft geprobeerd “de werkelijkheid interessanter te maken” en dat is hem zeker gelukt.
Yves Petry won met dit boek de Libris Literatuurprijs 2011.
Marga Ven.

Man meisje dood - auteur: Rik Launspach
‘Man meisje dood’ is het verhaal van student taalkunde/drugsdealer Deus de Ru die verliefd wordt op de “ptt”, de onafscheidelijke meiden Puck en de uit Afghanistan afkomstige Tatja. Als Deus’ relatie met Tatja op de klippen loopt, reist hij naar Afghanistan om zijn verdriet te verwerken en raakt hij betrokken bij de papaverteelt. 15 jaar later, na veel liefdesverdriet en een proefschrift over taal, gaat Deus opnieuw naar Afghanistan om voor ISAF zijn taalsysteem (cijfers in plaats van letters) toe te passen op het decoderen van berichten.
‘Man meisje dood’ is een vuistdikke, psychologische avonturenroman die zich moeilijk laat samenvatten in een paar regels. Het boek gaat over liefde (een driehoeksverhouding) en wrok, over de onvolkomenheid van taal en over de verhouding tussen Oost en West. Het leest makkelijk weg, door de soepele en vlotte stijl en is bij vlagen boeiend. Maar door de vele dialogen en meningen is het voor de lezer soms moeilijk om de aandacht vast te houden. Hoogtepunt van de roman is zonder twijfel het slot, waarin Deus, vastgehouden door de Taliban, zijn “Dag des Oordeels” beleeft. Dit hoofdstuk maakte voor mij in één klap het hele boek goed.
Rik Launspach werd in 2009 bekend met zijn boek 1953, dat werd verfilmd als De storm.
Marga Ven

Ik was Amerika - auteur: Gustaaf Peek
Derde roman van deze Nederlandse schrijver, met een originele structuur.
De geschiedenis van de bijzondere vriendschap tussen Dirk en Harris staat centraal. Daarnaast speelt het levensverhaal van Jennifer een grote rol. Beide verhaallijnen komen in de loop van het verhaal bij elkaar.
Dirk en Harris leren elkaar kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog als collaborateur Dirk gevangen wordt genomen en in een kamp in de VS terecht komt. Dirk plukt katoen en de zwarte arbeider Harris bestuurt de tractor die de zakken katoen ophaalt. Ze sluiten vriendschap en leren veel van elkaar. Via de herinneringen van beide mannen komen de soms gruwelijke gebeurtenissen uit deze periode tot leven, zonder dat het verhaal loodzwaar wordt.
Tientallen jaren later besluit Dirk terug te gaan naar Texas om zijn vriend weer te zien.
De hoofdstukken springen heen en weer in de tijd tussen heden en 1943 en wisselen van perspectief tussen Dirk, Harris en Jennifer, hetgeen het verhaal lastig toegankelijk kan maken. De opbouw, het toewerken naar de plot, de vertelstijl, de benadering van de grote thema’s als racisme, vriendschap, liefde en Tweede Wereldoorlog, sfeer en schrijfstijl maken dit boek tot een juweeltje.
Ellen Rodrigo

En twee cross-over romans:

Jij tegen mij - auteur: Jenny Downham
Jij tegen mij is het indrukwekkende verhaal over 4 tieners van wie de levens met elkaar verstrikt raken. Karyn beschuldigt Tom ervan haar, na een feestje, bij hem thuis verkracht te hebben. Tom ontkent. Beide tieners worden geloofd en gesteund door hun familie en het zal tot een rechtszaak komen. Karyns broer, Mikey, zweert wraak te nemen op Tom. Bij zijn pogingen het leven van Tom binnen te dringen, leert hij diens zus Ellie kennen. Mikey wordt verliefd op haar, maar maakt zijn ware identiteit niet bekend. Als de liefde wederzijds blijkt te zijn en Ellie ontdekt wie Mikey werkelijk is, worden beiden heen en weer geslingerd tussen hun gevoelens voor elkaar en voor hun familie. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld, het perspectief ligt afwisselend bij Mikey en Ellie. Vlotte schrijfstijl, goed geschreven en een origineel thema. Door het wisselende perspectief zal het zowel jongens als meisjes aanspreken.
D-niveau. Ellen Rodrigo

De hemel van Heivisj - auteur: Benny Lindelauf
Benny Lindelauf maakte in 2004 naam als jeugdboekenschrijver met “Negen open armen”. In “De hemel van Heivisj” wordt het familieverhaal vervolgd, maar het boek kan prima zonder het voorgaande gelezen worden.
Fing, haar twee zusjes en oudere broers, ‘de Pap’ en oma Mei vormen een arm, maar hecht gezin in een Zuid-Limburgs stadje aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Bij aanvang van het boek lijkt het leven een mooie verrassing in petto te hebben voor Fing, wanneer ze misschien een opleiding tot lerares kan gaan volgen. Dat zou dan wel een scheiding met haar zusjes betekenen. Maar het verhaal neemt een andere wending, wanneer ze als bediende in het huis van de rijke Sigarenkoning en zijn Duitse vrouw (de “Pruusin”) moet gaan werken, meer eigenlijk als oppas en vriendin van het vreemde nichtje Liesl.
Dan breekt de oorlog uit, maar afgezien van wat Duitse soldaten in de straten, valt daar in het Zuid-Limburgse dorpje nog niet zoveel van te merken. Fing denkt eerst nog “om de oorlog heen te kunnen kijken” , maar wanneer in de loop van de tijd haar vader en broers worden opgepakt en in Duitsland moeten gaan werken, de bedoelingen van de NSB’ers en de Jodenvervolging duidelijker vormen aannemen, wordt het beeld voor Fing duidelijker. Door de gebeurtenissen moet ze haar standpunt gaan bepalen en beslissingen nemen.
Lindelauf geeft de verschillende personages karakter en kleur in prachtig taalgebruik. Vanuit het perspectief van Fing schetst hij op subtiele wijze de Tweede Wereldoorlog en vooral de gevolgen voor de joden. Verschillende verhaallijnen grijpen knap in elkaar. Een boek om van te genieten en meer dan één keer te lezen. De auteur kreeg in 2011 voor dit boek de Woutertje Pieterse Prijs.
D-niveau. Rineke Jungst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten