Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

maandag 24 oktober 2011

Even stilte

Het was de afgelopen tijd stil op dit blog, omdat het in de mediatheek in alle opzichten heel druk was. Meer binnenkort hierover, ik hoop de draad nu weer op te pakken.
Nog even terugblikken op de herfstvakantie: in Zutphen kwam ik een bijzonder boek tegen. En dan bedoel ik niet in de Librije, maar op een plaats waar je een boek niet zo snel verwacht:


Even op internet zoeken levert de volgende informatie op:
De ‘Letter Op’ verwijst direct naar de letter op het boek, en het feit dat het boek scheef ligt en dreigt te vallen: Let er Op! Indirect is het boek een verwijzing naar de kloosterbibliotheek dit tot de Reformatie (tot 1591) in dit klooster aanwezig was. Een deel van die boeken is uiteindelijk in de Librije van de St. Walburgiskerk terecht gekomen. Deze gevelsteen zou ook een verwijzing kunnen zijn naar het huidge Zutphen als stad van drukkers, binders en uitgevers. Dit 15e-eeuwse huis maakt deel uit van het gerestaureerde Agnietenklooster of ‘Adamanshuis", een van de zes vrouwenkloosters in middeleeuws Zutphen. Bron: KijkopZutphen.nl

Klooster, kerk en boek: een aloude band. Deze krijgt in onze moderne maatschappij, waarin voor kerkgebouwen steeds vaker nieuwe bestemmingen worden gezocht, een heel andere vorm. Een bekend voorbeeld is de Selexyzboekhandel, sinds 2006 in de Dominicanenkerk in Maastricht. In Zutphen
is al  sinds ca. 1980 de Openbare Bibliotheek in - eveneens - de Dominicanenkerk gevestigd en ik vond het echt een heel bijzondere en mooie bibliotheekruimte.

Meer informatie op de website van de Dominicanen over Zutphen en Maastricht De Librije is ook een bibliotheek in een kerk, maar met een heel andere achtergrond:
http://www.librije-zutphen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten