Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

vrijdag 9 september 2011

Wie, wat, door wie, waarvoor in de mediatheek

Het is altijd nuttig om de balans op te maken over een jaar. De belangrijkste gebeurtenissen en statistieken nemen we op in een mediatheekjaarverslag, maar het is wel aardig om er vast wat cijfers uit te lichten.
Als we kijken voor welk vak er het meest in de mediatheek wordt geleend is dat met 4.162 uitleningen nog altijd Nederlands. Engels is met 3.513 uitleningen een goede tweede en Duits volgt met 2.443 op de derde plaats.
In de top tien van leners telt V3e de meeste enthousiastelingen en V3d eindigt op de 8e plaats. 1a heeft zich comfortabel in het midden genesteld. Alle andere plaatsen in deze top tien worden ingenomen door tweede klassen, die daarmee onze meeste gebruikers lijken te tellen.
Dat Saskia Noort met De eetclub de top tien van meest gelezen boeken aanvoert, is bijna het intrappen van een open deur. Bovendien staat Nieuwe buren op de 7e plaats. Moeten we hier blij mee zijn? Docenten beraden zich al op opdrachten waarmee ze dit fenomeen onder controle kunnen krijgen. Verrassender is misschien de 2e plaats: Le petit prince van Saint-Exupéry. Matilda van Roald Dahl doet het bij Engels onverminderd goed en is samen met Jan Wolkers' Turks fruit op de 3e plaats beland.
Hoewel we nog steeds veel informatieve boeken in de mediatheek hebben en daarvan ook nog wel gebruik gemaakt wordt, zal het duidelijk zijn dat voor informatie zoeken al jaren steeds meer internet gebruikt wordt.
Vakken als geschiedenis en godsdienst vragen evenwel nog vaak om gedrukte bronnen te gebruiken, zodat die boeken weinig kans krijgen om stof te vergaren.
Alle cijfers op een rijtje is de eindconclusie dat we al jaren met onze boekenuitleen in een gestaag stijgende lijn zitten en daar kunnen we ons als mediatheek alleen maar in verheugen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten