Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

maandag 5 september 2011

Nieuw schooljaar

 
 

 Vandaag is formeel het nieuwe schooljaar begonnen, maar het O.O.P., waar ook de
mediatheekmedewerkers toe behoren, is al een week stevig aan de slag om alles voor te bereiden.

Na het vertrek van José Muilwijk, gaat Ellen Rodrigo - als jarenlang vrijwilligster geen onbekende van de mediatheek - ons mediatheekteam als vaste medewerkster versterken.


We zijn al druk bezig met de voorbereiding van het Jonge Juryproject, dat verspreid over de periode september t/m de kerstvakantie in alle 2e klassen voor Nederlands gaat plaatsvinden. Evenals voorgaande jaren hebben we weer een mooie ondersteuningscollectie van de Openbare Bibliotheek gekregen, zodat we alle leerlingen een ruime keus aan leuke boeken kunnen bieden. Alle boeken worden in onze catalogus ingewerkt, zodat ze - tezamen met de boeken die we zelf al hebben - goed te vinden zijn voor iedereen: op auteur, op titel, op onderwerp of inhoud.
Met posters en Jonge Jury-informatieboekjes e.d. zullen we het project verder ondersteunen.

Voor de leerlingen zal het de kunst zijn om de nodige informatie voor hun Leesmagazine voor dit project boven tafel te krijgen.
Al vanaf de eerste klas werkt de mediatheek mee om leerlingen de weg te wijzen in de wereld van de media en hoe ze (kritisch!) met informatie kunnen omgaan.

Zo zijn we voor de nieuwe brugklassers bezig met de planning van twee lessen "informatievaardigheden" in de eerste schoolweken. Deze zullen plaatsvinden in h.w.t.-uren en houden niet alleen een kennismaking met de mediatheek in, maar ook een stukje bewustwording van de voor- én nadelen van internet, hoe je informatie kunt vinden en hoe je daar vervolgens goed mee omgaat, inclusief zaken als auteursrecht en plagiaat. Later in het schooljaar komt daar een vervolg op.

De gegevens van alle leerlingen en docenten worden ingevoerd in onze mediatheeksoftware, zodat iedereen straks weer boeken bij ons kan komen lenen met zijn/haar leerlingenpas.
In de komende tijd staat er bovendien een update en conversie van deze software op het programma, waardoor wij onze service aan docenten en leerlingen weer verder kunnen uitbreiden.


Kortom: veel werk aan de winkel, waar we allemaal met veel zin aan begonnen zijn. Als donderdag alle lessen beginnen, zullen ook de vrijwilligers weer achter de balie te vinden zijn en hopen we er met het hele mediatheekteam weer een mooi jaar van te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten