Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

maandag 4 april 2011

Filmpjes in het onderwijs

Twee handige tips  voor het gebruik van filmpjes in je lesmateriaal, beide van de weblog van Margreet van den Berg:
Als je een filmpje op YouTube hebt gevonden wil je misschien alleen een of enkele fragmenten daaruit gebruiken. In dat geval is het handig als je van het ene fragment kunt kunt doorklikken naar het volgende fragment. Daarnaast kan het handig zijn als je ondertitels of annotaties kunt  maken bij een filmpje.
De tool Embedplus biedt al die mogelijkheden.

Op sites als YouTube, Vimeo, Blip.tv en Dailymotion is veel leermateriaal te vinden. Helaas is dat vaak Engelstalig en daarom voor sommige leerlingen niet bruikbaar.
Er zijn verschillende websites waar je online ondertitels kunt toevoegen. Bij Dotsub kan je video's die je zelf uploadt van ondertiteling voorzien of video's die anderen daar online hebben gezet. Bij YouTube Subtitler kan je alle video's die op YouTube staan van ondertiteling voorzien. Op Universal Subtitles kan je niet alleen video's die je zelf uploadt van ondertiteling voorzien, maar ook video's op het internet.
Lees verder op http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/2011/03/ondertiteling-bij-een-film.html

Ik heb beide tools niet zelf uitgeprobeerd, maar op grond van het artikel over Universal Subtitles lijkt het mij de moeite waard om eens te proberen of je met leerlingen aan een stuk ondertiteling kan werken. Mooie vertaalopdracht in uitdagend onderwijs?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten