Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

maandag 21 maart 2011

Schoolbibliotheken in ontwikkelingslanden

Terwijl ik vorige week in deze Blognotes melding maakte van de Boekenweek en lezen en over hoe er in onze mediatheek wordt gewerkt, trof me in het Lezen Magazine het artikel over My Book Buddy.
Cathy Spierenburg (Pabo docent Nederlands, bestuurslid Stichting Lezen en voormalig manager bij televisiezender Z@ppelin en nu van Mediasmarties) is in 2010 begonnen met dit project om schoolbibliotheken op te zetten in ontwikkelingslanden, waar kinderen soms nog nooit een boek hebben gezien.Kenmerkend voor My Book Buddy is dat veel door de lokale bevolking op poten gezet moet worden. Er wordt niet zomaar een pakket met boeken gedropt, maar een vrijwilliger uit Nederland komt het bibliotheekconcept ter plekke uitwerken. Boekenkasten worden door plaatselijke timmerlieden gemaakt en beschilderd. Samen met de leerkrachten worden boeken gekocht in de dichtstbijzijnde stad en leesplannen ontwikkeld. De leerlingen mogen de boeken stempelen en krijgen een speciaal rugzakje voor de boeken die ze lenen.
In een jaar tijd zijn er in Kenia, Bangladesh, Panama en Ethiopië op dertien scholen 84 boekenkasten neergezet, die ruim 3300 kinderen bereiken. Eind dit jaar wil Spierenburg tweehonderd kasten hebben gerealiseerd. De locaties zijn nu nog via haar persoonlijke contacten gekozen, maar iedereen kan
een plek aanmelden via de website van het project.
Privé of in schoolverband kunnen bijdragen geleverd worden aan My Book Buddy. Een idee?
Het hele artikel is te lezen op http://www.lezen.nl/magazine_view.html?magazine_id=22&/magazine.pdf blz. 8. Dit artikel maakt overigens ook nog melding van twee andere organisaties die zich inzetten voor het wereldwijd verspreiden van kinderboeken: Biblionef en Room to Read.
De website van My Book Buddy is: http://www.mybookbuddy.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten