Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 9 maart 2011

Boekenweek van 16-26 maart over mensen met een verhaal


Volgende week begint de jaarlijkse Boekenweek. De Boekenweek 2011 draait met het thema "Curriculum Vitae - Geschreven portretten" om boeken over mensen van vlees en bloed. Mensen die we bewonderen of verafschuwen, kortom: mensen met een verhaal.
In 1993 ging het ook over dagboeken, brieven en biografieën. Toen was het aanbod nog zeer beperkt, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een zeer populair genre en verschijnen er naar aanleiding van dit thema ook weer veel nieuwe uitgaven.

Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Kader Abdolah, getiteld "De kraai" en is dit jaar voor het eerst ook als e-boekenweekgeschenk verkrijgbaar.
Het Boekenweekessay van dit jaar, Good Luck, is gemaakt door Christine Otten en Erik Kessels. Speciaal hiervoor is een gelijknamig parfum ontworpen.
Op de zondag van de Boekenweek kun je met "De kraai" gratis met de trein. Er reist die dag een speciale Verhalentrein, met verhalenvertellers uit verschillende culturen die Nederland rijk is. Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek spelen op het thema van de Boekenweek in met de tentoonstelling Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders.
Bronnen: http://www.boekenweek.nl/ en http://www.amstelland-bibliotheken.nl/

Ook bij onze vaste relaties wordt van alles georganiseerd:
Amstelland Bibliotheken heeft twee lezingen met grote namen in het kader van de Boekenweek. Nico Dijkshoorn en Nop Maas gaan in gesprek over hun beider held, Gerard Reve. Dijkshoorn als groot bewonderaar en Maas als schrijver van zijn uitvoerige biografie. Ook is er een literaire avond met Geert Mak.
Vrijdag 18 maart  tussen 14.00 en 15.00 uur is Jessica Durlacher te gast bij boekhandel Venstra in het Amstelveense Stadshart. Durlacher won onlangs de ‘Opzij Literatuurprijs’ voor haar succesvolle roman ‘De Held’.

Op Literatuurplein staat een overzicht van televisieprogramma's rond de Boekenweek.

Lessuggesties zijn te vinden op http://web.cpnb.nl/cpnb/index.vm?pagina=258 en voor scholieren is er een aparte ingang op de Boekenweekwebsite: http://www.boekenweek.nl/scholieren/
Bovendien skypet Arthur Japin op 23 maart met scholieren in het hele land over zijn roman Een schitterend gebrek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten