Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 16 maart 2011

BOEK BLOG

Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceren we Boek Blog, een terugkerende rubriek met boekrecensies. De neerlandici en veellezers in de mediatheek willen op deze manier kort maar krachtig hun leeservaringen delen. Soms maken zij ook een uitgebreidere versie van deze recensies en deze kunt u terugvinden in de mediatheekcatalogus.
Levensverhaal of niet, wij waren enthousiast over de volgende boeken:

De held - geschreven door Jessica Durlacher
Wie is de held in de nieuwste roman van Durlacher? Is het Sara Silverstein’s vader, vanwege zijn rol in de oorlog? Of is het Sara’s zoon Mich die uiteindelijk het recht in eigen hand neemt om zijn familie te wreken?
“De held” is een boek over geweld, haat en vergelding, maar ook over liefde en loyaliteit. Na een wat stroef begin komt het verhaal in een thrillerachtige stroomversnelling. Het plot is doordacht en overtuigend. Een aanrader!Ven

De held
is de nieuwe roman van Jessica Durlacher. Net als in haar eerdere werk vormen de Tweede Wereldoorlog en de problemen van de tweedegeneratie Joden belangrijke thema’s. In De held zijn deze verpakt in de vorm van een spannende literaire thriller.
Vlak na de dood van haar vader krijgt Sara met verschillende vormen van geweld te maken. Niet alleen wordt ze aangerand, zij en haar gezin worden tevens het slachtoffer van een zeer gewelddadige overval. Op zoek naar de daders van deze misdaden én naar wraak ontdekt Sara niet alleen dat er verbanden zijn tussen beide gebeurtenissen, maar ook dat ze met haar vader te maken hebben.
Durlacher heeft een prachtige schrijfstijl, het boek staat vol met indrukwekkend mooie zinnen. Ze is er goed in geslaagd de gevoelens en worstelingen van Sara te verwoorden. De held is een prima boek voor lezers van Saskia Noort, die toe zijn aan een literaire vervolgstap. Rod

Vinexvrouwen - door Naima El Bezaz
Goed aansluitend bij het thema van de boekenweek is de roman Vinexvrouwen van de Marokkaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz. Niet alleen portretteert ze haar eigen leven in een moderne nieuwbouwwijk, ze houdt de lezer tevens een flinke spiegel voor. De Nederlandse gewoonten en gebruiken passeren op humoristische wijze de revue, van het dragen van hoeden in de kerk en het slikken van kalmeringspillen tot het altijd klussen in huis en het kweken van hennep. Het boek bestaat uit korte, min of meer samenhangende hoofdstukken die het leven in de nieuwbouwwijk laten zien. De relatie met de buren is hierbij een terugkerend element. Een toegankelijk en herkenbaar, vlot geschreven verhaal.Rod

Clausewitz - door Joost de Vries
In Clausewitz doet hoofdpersoon Tim, academicus en alleskunner onderzoek naar de ongrijpbare schrijver Ferdynand Levebvre. Een centrale figuur uit de jaren '60 en '70. Tim is gefascineerd door diens werk en daar komt bij dat de vader van Tim een brief-wisseling met Levebvre onderhield. Als een generaal (Clausewitz) trekt Tim ten strijde om het geheim Levebvre te ontrafelen. Een speurtocht naar geruchten, verhalen en foto's over de schrijver begint en een reeks van zijn bewonderaars komt aan het woord.

Clausewitz is een bij vlagen grappig, maar niet eenvoudig boek. Er staan veel citaten, titels en verwijzingen in. Echter naarmate het verhaal vordert leest het makkelijker weg en wordt het spannender. Een knap geconstrueerd boek. Ven

Zomerhuis met Zwembad - door Herman Koch
Pleeg je een moord om het leed dat je dochter is aangedaan te wreken? Dat is de vraag die centraal staat in het nieuwe boek van Herman Koch.
“Zomerhuis met Zwembad” is het verhaal van huisarts Marc Schlosser, die met zijn gezin enige tijd optrekt met de familie van de beroemde acteur Ralph Meier, in diens huis in Frankrijk. De gebeurtenissen daar zijn aanleiding voor Marc om Ralph met opzet verkeerd te behandelen…..
Het verhaal is sappig, hilarisch, confronterend en redelijk spannend. Kortom een heerlijk boek. Ven
Voor wie "Het diner" nog zou willen lezen: nu verkrijgbaar in de Libris winkels (Venstra) voor slechts € 6,95, geen geld voor een hardcover editie!

Wolf Hall - door Hilary Mantel
Man Booker Prize 2009, vertaald in het Nederlands

De jongen bijt in het stof, wanneer hij in elkaar wordt getrapt en geslagen door zijn dronken vader. Als lezer voel je bijna zelf de pijn. Zo wordt je vanaf de eerste bladzijde meegesleept in het dynamische levensverhaal van Thomas Cromwell. Thomas vlucht en werkt zich na omzwervingen en baantjes op het Europese vasteland op tot advocaat, rechterhand van kardinaal Wolsey en staatsman. Een knap geconstrueerde en boeiend geschreven historie in de tijd dat Hendrik de VIII zijn huwelijk met Catharina van Aragon ongeldig wil verklaren en zijn oog heeft laten vallen op Anna Boleyn.
Niet in de mediatheek, maar in de boekhandel of als e-book voor € 19,95. Met 674 pagina’s waar voor je geld.Jun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten