Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

donderdag 18 november 2010

Mediawijsheid voor het voetlicht

Week van de Mediawijsheid
24 november tot en met 1 december


Van woensdag 24 november tot en met woensdag 1 december organiseren openbare bibliotheken in samenwerking met het expertisecentrum voor Mediawijsheid allerlei activiteiten om Nederlanders wegwijs te maken in het gebruik van verschillende media.
Waarom deze week?
De media zijn een vanzelfsprekendheid geworden in onze hedendaagse samenleving en ons dagelijks functioneren.
Het gebruik van deze media gaat voor veel Nederlanders niet vanzelf. Vooral bij jongeren en ouderen ontbreekt het vaak aan kennis en vaardigheden om op efficiënte en verstandige wijze met media om te gaan.
Wat gebeurt er?
Gedurende deze week kan iedereen in veel bibliotheken terecht met eenvoudige en praktische vragen rond mediawijsheid en nieuwe media. Denk hierbij aan vragen als: hoe kan ik twitteren? Hoe plaats ik mijn foto’s op Facebook? Een e-reader: is dat iets voor mij en kan ik er mee omgaan? Hoe werkt veilig online betalen? En, hoe zoek ik naar familie in Australië?
Amstelveen en omstreken
Hoewel er in de Amstelland bibliotheken hard gewerkt wordt aan mediawijsheid, is er daar helaas geen speciale aandacht voor deze mediawijsheidweek. Amsterdam en Haarlem bijvoorbeeld zijn wel actief.
OBA Live op Radio 5, dat dagelijks vanuit de Centrale Bibliotheek in Amsterdam wordt uitgezonden,  besteedde op 16 november speciaal aandacht aan mediawijsheid. Gasten waren hoogleraar Gerard van Oortmerssen,Valentijn Byvanck, inhoudelijk directeur van het Nationaal Historisch Museum en Mary Berkhout, programmamanager bij Mediawijzer.net.
In het gesprek werd stil gestaan bij de alom aanwezigheid van internet: we moeten ons ervan bewust zijn dat we over enige tijd allemaal 24 uur per dag online zullen zijn. Het onderscheid tussen wel of niet online zijn zal verdwijnen. De vraag zal niet zozeer zijn of we dat willen of niet, maar hoe we ermee om moeten gaan. Jongeren leren van elkaar  en leren zichzelf hoe het werkt, maar inmiddels is wel duidelijk dat jongeren zichzelf overschatten en ook door ouders en leraren overschat worden. Ze checken geen bronnen, ze zetten teveel informatie online etc. Ze zouden daarin onderwezen moeten worden.
De hele uitzending van OBA Live duurt ruim een kwartier.

Met dat onderwijs hebben we bij ons in school in ieder geval al een goede start gemaakt met onze lessen informatievaardigheden!

Hoe mediawijs ben jij eigenlijk? Test je media(eigen)wijsheid op: Doe de quiz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten