Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

vrijdag 15 oktober 2010

Geschiedenis: happenings en literatuur

16 oktober gaat het grootste historische evenement van Nederland van start: de Week van de Geschiedenis. Honderden culturele en historische instellingen nemen eraan deel en organiseren activiteiten. Deze 7e editie wordt rond het thema "Land en water" georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum .
De Nationale Archievendag bijt het spits af op 16 oktober. Een week later sluit de feestelijke Nacht van de Geschiedenis de festiviteiten af
in de Stadsschouwburg Amsterdam op zaterdag 23 oktober.  Op andere dagen van de week vinden lokale Nachten van de Geschiedenis
plaats in Nijmegen, Den Bosch, Groningen, Tilburg en in Zeeland.
Ook voor jongeren worden honderden activiteiten georganiseerd. Voor docenten zijn er lespakketten rond het thema op verschillende niveaus. Het materiaal sluit aan bij de canon van Nederland en bij de kerndoelen geschiedenis en aardrijkskunde. Kijk hier voor onderwijsactiviteiten.
In onze regio organiseert het Hoogheemraadschap op 20 oktober een expositie van unieke documenten over de leefomgeving in het verleden van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Hoogtepunt van de slotavond  in Amsterdam is de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt, aldus de website
Op de shortlist staan de volgende boeken:
  •  Els Kloek: Vrouw des Huizes; een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw.
  • David Van Reybrouck: Congo. David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis.
  • Robin te Slaa en Edwin Klijn: De NSB; ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis van de NSB voor het eerst systematisch en met gebruikmaking van alle beschikbare archieven beschreven.
  • Mariëtte Wolf: Het geheim van De Telegraaf. Het geheim van De Telegraaf schetst de ontwikkeling van een vrijzinnig nieuwsblad voor de Amsterdamse elite tot een behoudende massakrant.
  • Annejet van der Zijl: Bernhard; een verborgen geschiedenis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten