Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 20 oktober 2010

Bezuinigingen

De gemeente Amstelveen moet fors bezuinigen in de komende jaren. In de voorgestelde bezuinigingen zal het mes vooral flink in de subsidies voor kunst en cultuur worden gezet. Zo zullen o.a. de Muziekschool en Openbare Bibliotheek zwaar  getroffen worden.
Indirect zal dat ook gevolgen hebben voor het onderwijs, zeker op onze school die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan. Denk daarbij niet alleen aan muziek als eindexamenvak, maar ook aan bijvoorbeeld de kerstvieringen. Leerlingen uit de brugklassen kunnen daar dankzij hun opleiding bij de muziek- en dansschool al een waardevolle bijdrage aanleveren. Dat is toch ieder jaar weer een feest! Een bezoek aan Kröller-Müller, gezamenlijk een partij saxofoon leren blazen - zo dat we zelfs tot in de mediatheek kunnen meegenieten....... Noem maar op. Wat zal er straks van over blijven, als alles duurder wordt en gezelschappen verdwijnen?
Niet alleen de leerlingen zelf lenen in de Openbare Bibliotheek boeken voor hun schoolopdrachten, ook de mediatheek krijgt regelmatig ondersteuning in de vorm van themacollecties om leesopdrachten of informatie- opdrachten mogelijk te maken. Van september t/m december hebben we bijvoorbeeld ook dit jaar weer 100 jeugdboeken van de OB voor het Jonge Juryproject, waar alle tweede klassen voor Nederlands aan werken. Wij kunnen best trots zijn op onze eigen collectie boeken, maar kunnen een dergelijk omvangrijk project niet uit eigen middelen faciliteren. Welke keuzes zal de OB (moeten) maken t.a.v. collectievorming en dienstverlening? Wat te denken van een mogelijke sluiting van filiaal Westwijk?
Betrek daarbij de effecten van de bezuinigingen van de landelijke overheid en omliggende gemeenten (vanuit de mediatheek gesproken: Amsterdam wil het filiaal van de OB in Ouderkerk sluiten) en het moge duidelijk zijn dat wij ons zorgen maken. Het is deze zorg die enkele muziek- en kunstdocenten en ondergetekende motiveerden tot een handtekeningenactie onder leerlingen en docenten. Dinsdag tekenden vele leerlingen spontaan onze zorgverklaring die morgen voor de commissievergadering zal worden ingediend.
Verschillende culturele instanties hebben zelf handtekeningenacties op touw gezet en hebben spreektijd tijdens de vergadering donderdagavond 21 oktober aangevraagd.

Op de website van de gemeente staat nog de volgende inspraakoproep voor 4 november:


Op donderdag 4 november is er weer een Praat met de Raad en staat deze keer geheel in het teken van keuzes maken en bezuinigen. De bijeenkomst vindt plaats in de Bibliotheek van Amstelveen aan Stadsplein 102 van 20.00 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. U komt toch ook?


Aanvullende informatie op:
http://amstelveen.blog.nl/overheid/2010/10/08/forse-bezuinigingen-op-groen-en-cultuur; http://amstelveen.blog.nl/cultuur/2010/10/20/muziekschool-voert-actie-tegen-bezuinigingen;
http://www.echo.nl/an-an/buurt/redactie/1081688/culturele.instellingen.zijn.het.haasje/
http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1394756
http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/8211.html
http://www.rtvnh.nl/nieuws/29732/Bieb+mogelijk+zonder+studieboeken/
http://www.vu-amstelland.nl/nieuwsbericht.php?nws=35

Geen opmerkingen:

Een reactie posten