Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 9 juni 2010

Online zoeken in vier eeuwen kranten

Misschien kent iedereen al de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren van de Koninklijke Bibliotheek. Bij Nederlands wordt er in ieder geval door docenten en leerlingen gebruik van gemaakt. Maar ook als je geen professionele belangstelling hebt, is het de moeite waard om er eens een kijkje te nemen.

Daarbij laat de KB het echter niet. Men is nu bezig met de digitalisering van ca. 75 landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten die zijn verschenen tussen 1618 en 1995.
Op 27 mei heeft de KB het eerste deel daarvan, één miljoen pagina’s, gepubliceerd op de databank voor Historische Kranten. Het streven is om de overige zeven miljoen pagina’s in de komende anderhalf jaar in etappes aan de website toe te voegen.
Er is niet alleen gebruik gemaakt van de collectie van de KB, maar ook van het bezit van meer dan twintig Nederlandse archieven en bibliotheken. Ook is bijvoorbeeld de oudste (bekende) krant van (circa) 14 juni 1618 gedigitaliseerd, waarvan het enige exemplaar zich in de Zweedse Koninklijke Bibliotheek bevindt. Ter gelegenheid van de lancering komt deze krant, Courante uyt Italien, Duytslandt, voor het eerst in bijna 400 jaar weer terug naar Nederland. De KB stelt de krant tijdelijk (en gratis) ten toon in het KB-gebouw.
Door de geavanceerde zoektechnieken en verschillende formats kun je niet alleen hele kranten doorbladeren, maar ook specifiek naar bepaalde onderwerpen of namen zoeken. Bovendien biedt de website verschillende themadossiers met een korte samenvatting, bijvoorbeeld over Belgische vluchtelingen in WO I, Pers en verzuiling, Filmnieuws, de Nachtwacht, literatuur en lectuur e.a.
In verband met auteursrechten mag niet alles zo maar gekopieerd en gebruikt worden op websites of in lesmateriaal, maar door te linken biedt de site een toegang tot mooi studiemateriaal voor veel verschillende vakken.

Voor een meer recenter krantenarchief is er op de vaksite van de mediatheek in Teletop onder de knop Databanken de Krantenbank.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten