Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

vrijdag 11 juni 2010

Moord en doodslag in Scandinavië


Ook dit jaar is juni weer de Maand van het Spannende Boek. Het thema is dit keer MØRD EN DØDSLAG - Meeslepende misdaadverhalen uit Scandinavië. Het is niet zo vreemd dat er voor dit thema gekozen is, als je bedenkt hoeveel goede en populaire detectives en thrillers uit de Scandinavische landen komen. Wie van het genre houdt, kent vast schrijvers als Maj Sjöwall, Henning Mankell en Uni Lindell. Stieg Larsson domineert al tijden de spanning-top10 met zijn Millennium-trilogie.
Charles den Tex schreef het geschenkboek, dat alle klanten van de boekhandelaar cadeau krijgen bij besteding van minimaal 12,50 aan Nederlandstalige boeken."Onmacht' gaat over het onvermogen om het leven te leiden dat je wilt leiden, doordat je altijd met anderen te maken hebt", vertelt de auteur aan Nu.nl

Speciaal voor leden van de bibliotheek Amstelland is er tijdens de Maand van het Spannende Boek een leuke actie. Ieder volwassen lid dat in juni een boek leent, ontvangt een boekenlegger met een "misdadig mooi aanbod van de NS": een eersteklas dagkaart voor slechts € 25,- in plaats van € 72,80 (zolang de voorraad strekt). "Een goed alibi om de trein te nemen deze zomer."

De Vlaming Bram Dehouck heeft voor De minzame moordenaar (uitgeverij Van Halewyck) De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek, gewonnen. Meer hierover op de CPNB website.

Allicht vinden onze zuiderburen ons in Nederland zuinig: zij laten je tijdens de Zomer van het Spannende Boek  maar liefst "8 ijzingwekkende weken lang op het puntje van je stoel balanceren" van dinsdag 15 juni tot 17 augustus.

Wie er niet genoeg van kan krijgen, kan nog inspiratie opdoen in de de 31e Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Deze bestaat onder meer uit een uitgebreide lijst met in het Nederlands verkrijgbare titels. Voor de recensies moet je wel de gedrukte versie aanschaffen.

  

Op het station Den Haag was op 2 juni de NS Thriller Wissel, waarbij je een gelezen Spannend Boek kon omruilen tegen een nieuwe. Dit aanbod kunnen we in de mediatheek niet doen, maar misschien is het een leuk idee om een ruilbeurs voor docenten te organiseren in de mediatheek op donderdagochtend voor de plenaire vergadering. Bij voldoende reacties maken wij er werk van: de Spannende VakantieBoeken Beurs. Reageer via deze weblog of aan jun@hermannwesselinkcollege.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten