Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

dinsdag 6 april 2010

Stageair duikt in HWC foto-archief

Michael uit T3 had plotseling een dringende behoefte aan een stageplaats. Of hij in de mediatheek terecht kon?
Daar maken wij geen gewoonte van, alleen al omdat de mogelijkheden aan nuttig werk zeer beperkt zijn. Immers, voor veel werkzaamheden zijn onze baliecomputers nodig en leerlingen mogen niet op het docentennetwerk. Bovendien helpen onze vrijwilligsters ons aan de balie en bij veel andere klussen. Dan blijft er niet veel over.
Toevallig hadden we het echter in de voorgaande week met een paar collega's gehad over het mogelijk digitaliseren van het oude foto-archief.
Maar voor het zover is, moeten we ons beraden op wat de technische mogelijkheden en eisen zijn en hoe dat proces in z'n werk zou moeten gaan. Het gaat in ieder geval veel tijd kosten. En allereerst zal  er nog wel het nodige gesorteerd en geselecteerd moeten worden. En daar kwam Michael in beeld!
Hij heeft veel losse foto's gesorteerd, zoveel mogelijk voorzien van gegevens en opgeborgen in nieuwe ordners. Hij heeft een eerste verkennend gesprek met WIJH bijgewoond en de eerste foto's als proef gescand. Ook hebben we hem kennis laten maken met Picasa Web Albums en gevraagd wat te gaan uitproberen met het bewerken van foto's om met zijn ervaringen ons vervolgens weer wijzer te maken. Daarbij en passant gewezen op auteursrechten en het belang van bronvermelding als je beeldmateriaal van anderen gebruikt.
De bewerkingsmogelijkheden binnen Picasa zijn beperkt. Voor de leukere foefjes gebruikte Michael Paint.
Zo heeft hij zich in ieder geval drie dagen bij ons nuttig kunnen maken. Voor de vierde dag zoekt hij in overleg met zijn begeleider nog iets anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten