Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

woensdag 21 april 2010

Adolescentenliteratuur

Stichting Lezen meldt op de website dat zij een nieuwe prijs voor jongerenliteratuur wil instellen.
De "young adult literature", zoals het genre in Angelsaksische landen wordt genoemd, wordt ook in Nederland steeds populairder bij uitgevers en lezers. Meestal spreken we dan over adolescentenliteratuur.
De hoofdpersonen zijn gewoonlijk jongvolwassenen en de verhalen spelen zich af in hun leefwereld en gaan over hun zoektocht naar identiteit.
Enige jaren geleden hebben we in overleg met de sectie Nederlands voor dit genre boeken in de mediatheek een extra niveau gecreëerd als overgangsliteratuur tussen de jeugd- en volwassenenliteratuur, toen Querido met de eerste adolescentenboeken op de markt kwam. Edward van de Vendel, Marita de Sterck, Els Beerten, Jan Simoen zijn voorbeelden van Nederlandse/Vlaamse schrijvers die mooie titels op hun naam hebben staan. Van de Britse Aidan Chambers is o.a. "Je moet dansen op mijn graf".
Lemniscaat kwam in 2005 met de serie "In between". Na twee of drie titels, zoals "Het midden van de wereld" van Andreas Steinhöfel, is deze serie echter en stille dood gestorven. Inmiddels timmert de uitgeverij aan de weg met nieuwe serie: Made in the USA, waarin nu 11 titels zijn verschenen: vertalingen van Amerikaanse boeken.
Voor het genre overgangsliteratuur in de mediatheek zouden we bij voorkeur boeken uit het Nederlandse taalgebied willen aanschaffen van een behoorlijk literair gehalte. En daar zit 'm eigenlijk wel de kneep: daarvan zijn er (nog) niet zoveel.  Docenten, die waarde toekennen aan goede overgangsliteratuur voor hun (derde of vierde klas) leerlingen, kunnen in feite niet kiezen voor alleen onvertaalde boeken. Voor oorspronkelijk Nederlandstalige boeken is er alleen voldoende aanbod en keuze, als we net als "vroeger"ook de gewone C-boeken (vanaf 12 jaar) toestaan. Dan is er dus nog altijd die grotere overgang naar de volwassenen literatuur.
Wat dat betreft zitten we zelf blijkbaar ook nog in een overgangsfase.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten